Skip to main content

Reinigingproducten….

Heb jij een droge huid die eigenlijk na iedere douchebeurt een laag bodylotion nodig heeft om er nog een beetje acceptabel uit te zien? 

Hoewel het heerlijk is om je in te zepen met een dikke laag verrukkelijk geurend schuim, is het voor je huid helemaal niet verstandig, omdat je douchegel niet goed voor je is. Je huid bevat namelijk van zichzelf natuurlijke oliën, die gestript worden door de wasstoffen in bad- en doucheproducten.

Waarom / wanneer is je doucheschuim niet goed voor je huid ? 

  • Douchegels strippen je huid van de natuurlijke huidolie. Bijna alle zogenaamde ‘verzorgende’ douchegels en douchecrèmes bevatten stuk voor stuk sodium lauryl sulfate (SLS) of sodium laureth sulfate (SLES). SLS is een wasstof die het beste schuimt, heel goed reinigt en super goedkoop is, waardoor vrijwel alle fabrikanten dit in hun doucheproducten stoppen. Dit sulfaat is echter ook zo agressief, dat het ook wordt ingezet om garages mee te reinigen. Het is dan ook sterk genoeg om door je bovenste huidlaag te gaan en vochtverlies te veroorzaken, maar ook ontstekingen (ACNE). Geen wonder dat het dus ook irriterend is voor je huid en je ogen. Fabrikanten van doucheproducten mogen SLS en SLES dan ook alleen gebruiken als ingrediënt, als er andere ingrediënten naast worden gebruikt om de gevoeligheid weer te beperken. Maar zelfs babyproducten kunnen tot wel 25% SLES bevatten en bij gewone doucheproducten zijn concentraties van 46% gemeten. En hoe hoger de concentratie en hoe vaker en langer je het product gebruikt, hoe heftiger het is voor je huid natuurlijk.
  • Doucheschuims verstoren de pH-waarde van je huid, de huid heeft van nature een pH-waarde lager dan 5. Zowel doucheproducten als gewoon kraanwater hebben een hoge pH-waarde, waardoor de pH-waarde van je huid ook omhoog gaat. Bij kinderen herstelt de pH-waarde van de huid snel, maar bij volwassenen heeft de huid er tot wel 6 uur voor nodig om terug te komen op het natuurlijke niveau. Een huid met een lage pH-waarde (onder de 5) heeft een betere conditie dan een huid met een hogere pH-waarde en dat is meetbaar in de huidbarrière, vochtbalans en leefomgeving van de bacteriënflora. En een goede huidconditie is super belangrijk om een gevoelige huid te voorkomen.

De oplossing?

  • Een alternatief is een natuurlijke reiniger op basis van kokos zoals betaine. Die is heel mild en stript je huid niet van zijn huideigen oliën, maar schuimt wel een stuk minder dan de SLS en SLES die je normaal in doucheproducten vindt. Het beste voor je huid is om gewoon minder douchegel of zeep te gebruiken.

 Tip:

De 100% natuurlijke bodywash van Loveli is super zacht voor je huid en 100% natuurlijk. Het heerlijke schuim is gemaakt van kokosolie en is mild en niet irriterend. En je hebt meteen een alternatief voor je scheerschuim ;-).