Skip to main content
Blog

Help! Ik heb pigmentvlekken

By 9 oktober 2023No Comments

Het nieuwe verouderen is de pigmentvlek, het is zeker niet altijd zo dat je er door rimpels ouder uit ziet. Door pigmentvlekken kan de huid een oudere uitstraling krijgen. Dit uit zich in een onregelmatige teint van de huid. We merken dat er steeds meer vraag is naar pigmentbehandelingen. In deze blog kun je lezen welke soorten pigment er zijn en de mogelijke oorzaken hiervan.

Er zijn meerdere triggers die de aanmaak van pigment kunnen stimuleren. De zon is een grote trigger, wanneer je huid herhaaldelijk wordt blootgesteld aan UV-licht treedt er schade in het DNA van je huid op. Dit kan de productie van melanine stimuleren. Een overproductie van melanine kan zich uiten in donkere pigmentvlekken.

Lentigo solaris, ook wel vertaald als vlek door de zon, zijn veel voorkomende bruine verkleuringen van de huid. Deze ‘ouderdomsvlekken’ worden zichtbaar op latere leeftijd. Ze worden voornamelijk gezien bij mensen die veel blootgesteld zijn aan zonlicht. De pigmentcellen zijn ontregeld en er wordt extra pigment gevormd wat zich uit in een vaak ronde, scherp begrensde vlek. Deze vlekken kunnen enkele millimeters tot soms één of twee centimeter groot zijn. Ze zijn goedaardig, maar kunnen wel cosmetisch storend zijn doordat ze met name voorkomen op de zichtbare lichaamsdelen zoals het decolleté, de handen en het gezicht. Niet getreurd, want deze pigmentvlekken kunnen we erg goed behandelen met lasertherapie.

Daarnaast kan een ontstekingsproces en/of een trauma in de huid pigmentatie triggeren. Dit wordt ook wel postinflammatoire hyperpigmentatie genoemd. Je kunt hierbij denken aan donkere vlekken die ontstaan na puistjes, nadat je je verbrand hebt of bijvoorbeeld nadat je een irriterende crème gebruikt hebt. Mensen met een iets donkerder huidtype hebben hier meer kans op. En let op, zonlicht kan de plekken nog donkerder en dus meer zichtbaar maken. Verschillende soorten peeling kunnen deze plekken weer oplichten en dus minder zichtbaar maken.

Ook hormonen hebben invloed op het aanmaken van pigment, denk hierbij aan melasma (zwangerschapsmasker). Dit uit zich als symmetrisch pigment gelokaliseerd op het voorhoofd, de jukbeenderen en op de bovenlip. Melasma heeft een specifieke aanpak nodig, we hebben verschillende behandelmogelijkheden, waaronder de dermamelan behandeling. Dé pigment behandeling voor melasma.

Vaak gaan pigmentvlekken niet vanzelf weg. Je kunt er dan voor kiezen om het pigment te laten behandelen. Wij kunnen je helpen om een diagnose te stellen en hiervoor het juiste behandelplan op te stellen. Want niet alle pigmentproblemen hebben dezelfde behandeling nodig. Er zijn verschillende behandeltechnieken die ingezet kunnen worden. Denk hierbij aan lasertherapie, peelings en de dermamelan behandeling.

Graag nodigen we je uit voor een intake incl. huidmeting om samen te kijken welke aanpak het meest effectief voor jou zou kunnen zijn!

Met het ontstaan van pigmentvlekken is één ding altijd zeker: voorkomen is beter dan genezen. Smeer daarom altijd een SPF 30 of hoger en smeer regelmatig. Als het zonnig is om elke twee uur.