Skip to main content

Pigmentlaser                                                                                                      

Hoe ontstaan pigmentvlekken?
De meeste pigmentvlekken zijn een teken van zonschade. Gedurende ons leven staat de huid bloot aan UV-licht en bouwt de huid zonschade op. Aanvankelijk kunnen huidcellen de schade repareren maar na verloop van tijd lukt dat niet meer. Met het ouder worden vertonen de gevolgen zichtbaar door pigmentvlekken, vooral in het gelaat, het decolleté en op de handen. 

Aanpak voor het behandelen van pigment 

  • U dient pigmentremmers te gebruiken om de pigmentcellen rustig te houden. Het werkt preventief en voorkomt dat de vlekken terug komen. Het betreft hier cosmeceuticals met anti-oxidanten en zuurtjes zoals vitamine C, retinol, kojic acid, azaleinezuur, tranexamine, en niacinamide die een blekende en egaliserende werking hebben op de huid. 
  • Ook smeert u het gehele jaar door dagelijks een SPF 30+. Op deze wijze voorkomt u dat nieuwe vlekken zich vormen en heeft u zo lang mogelijk plezier van het behaalde resultaat.
  • Tot slot kan de IPL/LASER behandeling de aanwezig pigmentvlekken verminderen.

Hoe werkt de pigmentlaser ?
Een laser geeft een puls met licht af. Dit licht wordt geabsorbeerd door de roodbruine kleur van de pigmentvlek oppervlakkig in de huid. De cellen die teveel aan pigment bevatten worden tijdelijk verhit. Hierdoor sterven deze cellen af. Met de normale dagelijkse huidafschilfering worden deze cellen vervolgens afgestoten. Een mooiere, egalere en gezondere huid komt hieronder tevoorschijn. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kunnen gemiddeld 2-4 behandelingen nodig zijn. 

Voor wie is de behadeling geschikt?
Iedereen met pigmentproblemen in het gezicht of op het lichaam die veroorzaakt zijn door zonlicht. 

De behandeling
Voorafgaand aan de behandeling wordt de huid en het te behandelen doel nauwkeurig bekeken, aan  de hand van het huidtype, de grootte en de kleur van de pigmentvlek worden de instellingen van het apparaat bepaald. Tijdens de behandeling worden de ogen afgedekt met een brilletje. De behandeling kan gevoelig zijn, maar wordt door de meeste mensen goed verdragen. Bij elke flits voelt u een warme prik. Daarna voelt de huid gloeiend aan en kan de pigmentvlek wat donkerder kleuren.

Advies voor de behandeling
Voor de behandeling mag u niet zongebruind zijn. Gedurende het traject dient de huid beschermd te worden met minimaal een SPF 30 en dient u zoveel als mogelijk de zon te vermijden. 

Advies na de behandeling
Er ontstaat roodheid en zwelling direct na de behandeling. Dit is een normale reactie van het lichaam op de warmte die in de huid gekomen is en het vernietigen van de cellen met overmatig pigment. Vaak wordt de pigmentvlek eerst een aantal dagen wat donkerder van kleur. Dit is een teken dat de behandeling goed heeft gewerkt. Door het normale afschilferingsproces van de huid normaliseert de kleur in een paar dagen tot enkele weken. Soms blijft een lichtere huid over. De huid repigmenteert zich dan binnen enkelen weken. De huid mag indien gewenst gecamoufleerd worden. Het is belangrijk dat u niet aan de huid krabt en geen peelings doet. 

Gelijk na de behandeling kunt u weer uw dagelijkse bezigheden hervatten. Ernstige complicaties zijn uiterst ongewoon. Hoewel  zeer  ongebruikelijk,  kan  na  de  behandeling  blaarvorming of een lichte verbranding van de opperhuid optreden. Tijdelijke  hyper-  of  hypopigmentatie  kan  voorkomen  en  zal  normaal  gesproken binnen 6 tot 12 maanden na de behandeling vervagen. Ook is het belangrijk dat u zoveel mogelijk zon vermijdt tot 4 weken na de behandeling.

Te verwachten resultaat
Gemiddeld heeft u 2-4 behandelingen nodig voor een goed resultaat. Hoe oppervlakkiger het pigment in de huid ligt, hoe eenvoudiger resultaat te behalen is. U kunt na 4 weken opnieuw behandeld worden. Het ontstaan van nieuwe vlekken kan door deze behandeling echter niet geheel tegengegaan worden. Probeer zoveel mogelijk zon te vermijden en smeert u elke dag in met een  SPF30-50. Pigmentvlekken kunnen na verloop van tijd weer terugkeren bij zonblootstelling. Uiteraard kan het verouderingsproces van de huid niet stop gezet worden en zult u het resultaat moeten onderhouden met deze preventieve maatregelen. Het advies is om één maal per jaar de behandeling te herhalen. Het ondergaan van herhalingsbehandelingen is niet schadelijk voor de huid. 

Wanneer komt u niet in aanmerking voor deze behandeling?

  • Bij infecties in het te behandelen gebied
  • Bij zwangerschap / wanneer u borstvoeding geeft
  • Bij gebruik van Roaccutane / bij gebruik van recept vitamine A (Tretinoïne) indien dit het geval is 2 weken van tevoren stoppen
  • Bij gebruik van Tetracycline  (i.v.m. lichtovergevoeligheid)
  • Bij onderliggende huidaandoeningen (huidkanker, infecties)
  • Bij Keloïd-vorming in de voorgeschiedenis (overmatige littekenvorming)
  • Melasma oftewel zwangerschapsmasker kan helaas niet naar tevredenheid behandeld worden met IPL. Dit komt omdat het pigment zich in deze gevallen vaak in verschillende huidlagen bevindt. Cosmelan is wel een effectieve behandeling voor een zwangerschapsmasker.