Skip to main content
Blog

Een rode huid

By 18 december 2023december 19th, 2023No Comments

Een rode huid kan verschillende oorzaken hebben, om te beginnen een verstoorde huidbarrière. Wanneer deze niet intact is, is je huid extra kwetsbaar. Je huid verliest meer vocht en droogt uit. De huid voelt vaak droog en ruw aan, is geïrriteerd en kan zelfs gaan jeuken. Dit alles kan zorgen voor een rode geïrriteerde huid. 

Wanneer je last hebt van bovengenoemde punten, is het raadzaam om producten te zoeken die werken op het herstel van jouw huidbarrière. Door producten te gebruiken die bij jouw huid passen kun je weer een gezonde huidbarrière creëren.

Bij een gezonde huidbarrière is je huid sterk genoeg om je te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Je huid voelt zacht en soepel aan. Waardoor je kan werken aan huidverbetering.

Tips:

  • Gebruik een milde cleanser, kies voor een milk of een olie en gebruik geen schuimende reinigers.
  • Gebruik geen agressieve scrubs met een te grove structuur en scrub niet te lang en te hard; hierdoor kunnen kleine beschadigingen ontstaan.
  • Wees voorzichtig met het gebruik van producten met een grote hoeveelheid actieve ingrediënten zoals zuren, retinol en vitamine C.
  • Bescherm altijd je huid als je de zon in gaat. Blootstelling aan de zon is één van de grote veroorzakers van een beschadigde huidbarrière.
  • Laat producten adviseren door een professional. Door een huidscan te maken weten wij precies wat jouw huidbehoeftes zijn.

Vaatafwijkingen

Niet alleen een verstoorde huidbarrière kan zorgen voor een rode huid. Verwijde vaatjes kunnen ook voor roodheid zorgen. Waaronder couperose, cherry angiomen (bloedblaarstje), spider neavi (klein spinnetje van vaatjes), petechiën (rode puntjes) en losse teleangiëctasieën (verwijd vaatje).

Couperose is de aanwezigheid uitgezette rode en/of blauwe bloedvaatjes in het gezicht. Het is meestal gelokaliseerd op de wangen en op de neus. Couperose is volkomen onschuldig, maar het kan als cosmetisch storend worden ervaren. Wanneer iemand couperose heeft zal de huid rood doen ogen. Ook zal de huid langer extra rood kleuren bij blozen of bij warmte wisseling.

De meest effectieve manier om vaatjes te behandelen is met behulp van lasertherapie. Geschikte vaatlasers zijn de Nd;YAG laser en IPL. Hierbij wordt er een geconcentreerde lichtbundel op de huid gericht. De rode kleur in het bloed (hemoglobine) neemt de energie op en zet het om in warmte die de eiwitten in het bloed stollen. De vaatjes worden hierdoor binnen twee weken door het lichaam zelf opgeruimd.

Tijdens de behandeling voel je kleine prikjes en warmte. De huid kan na de behandeling wat rood en gezwollen zijn, dit verdwijnt na enkele dagen. Al na een paar behandelingen zijn de vaatjes minder zichtbaar en is de huid minder rood.

Gemiddeld behandelingen:

  • Coupersose; 3 tot 6 behandelingen
  • Kleine vaatafwijkingen; 1 tot 2 behandelingen