Skip to main content
Blog

Laserbehandeling tegen roodheid

By 31 augustus 2022No Comments

Heb je veel last van de roodheid in het gelaat? Je kunt het dagelijks camoufleren met een laag foundation, maar weet je waar deze roodheid vandaan komt? In deze blog vertellen we je meer over de oorzaak én hoe je ervan afkomt!

Oorzaak van deze ongewenste ‘blush’

De rode kleur in het gezicht heeft vaak te maken met de haarvaatjes in ons lichaam. De haarvaatjes voorzien ons lichaam van voeding en voeren afvalstoffen af. Tegelijkertijd zijn ze ook erg kwetsbaar en kunnen beschadigd raken, wanneer dit gebeurt worden ze zichtbaar. Deze beschadigde vaatjes zijn nutteloos voor ons lichaam, omdat ze weinig zuurstofrijk bloed bevatten. Veel van deze gesprongen haarvaatjes bij elkaar wordt ook wel ‘couperose’ genoemd. Deze aandoening kan geen kwaad, maar kan cosmetisch storend zijn.

Oorzaken waardoor de vaatjes beschadigd kunnen raken zijn zonlicht, roken, pittig eten, alcohol gebruik, temperatuurverschillen, erfelijke aanleg of ouderdom.

De behandeling

De vaatjes die eenmaal beschadigd zijn zullen uit zichzelf niet verdwijnen. Hiervoor heb je de hulp nodig van een vaatlaser. Deze laser werkt met hoogenergetische stralen. Deze energie dringt door de huid heen om de bloedvaatjes te verwijderen, zonder de huid te beschadigen. De eiwitten in de vaatjes nemen de energie op, hierbij komt warmte vrij. Door de warmte stollen de bloedvaatjes die vervolgens door het lichaam zelf worden opgeruimd.

Afhankelijk van de ernst van de beschadigde vaatjes zijn er ongeveer 2-5 behandelingen nodig, om de vier weken.

Aandoeningen die behandeld kunnen worden met deze techniek zijn:

  • Couperose (Teleangiëctastieën, fijne bloedvaatjes)
  • Spider naevi (spinnetje van vaatjes)
  • Cherry angiomen (Rood vaatzwellinkje)
  • Poikiloderma van Civatte (Vlekkerige structuur in het halsgebied)
  • Rosacea
  • Wijnvlekken

Hoe voelt de behandeling?
De behandeling kan gevoelig zijn, maar is goed te verdragen. Wanneer het licht de huid raakt voelt dit als een warme speldenprik. Daarna voelt de huid gloeiend aan. Na de behandeling adviseren wij om de huid goed te beschermen en te kalmeren.

Voorbereid naar de salon
De huid wordt tijdens de behandeling blootgesteld aan een hoge concentratie energie. Daarom is het belangrijk om de huid voor en na de behandeling niet bloot te stellen aan UV-straling. Gedurende het traject dient de huid beschermd te worden met minimaal een SPF 30.

Advies na de vaatlaser behandeling
Dunne vaatjes trekken vaak direct weg. De dikkere vaatjes kunnen eerst blauw/grijs worden voordat ze wegtrekken, hierdoor zijn ze tijdelijk meer zichtbaar. Verder zal de huid na de behandeling rood en licht gezwollen zijn. Wij zetten een aantal adviezen op een rijtje om na de behandeling zo snel mogelijk te herstellen:

  • De huid koelen met een coldpack
  • Slaap ‘s nachts op een hoger kussen
  • Vermijd sterke doorbloeding van het gezocht (denk aan sporten, de sauna, bukken, alcohol drinken, peelings/scrubs gebruiken)
  • Vermijd de zon vier weken voor en vier weken na de behandeling
  • Indien er korstjes ontstaan, is het van belang dat deze goed genezen en niet kapot gekrabd worden

Deze behandeling voorkomt niet dat andere haarvaatjes beschadigd raken. Daarom is het belangrijk om overmatig zonnen, alcohol gebruik en roken te vermijden om het ontstaan van nieuwe roodheid te vertragen.

De vaatlaser behandeling is dus dé oplossing voor ongewenste roodheid. Wil je graag een vrijblijvend consult inplannen om te kijken wat Huidinstituut Taiger voor jou kan betekenen? Plan jouw afspraak online!