Skip to main content
Blog

Acne veroorzaakt door mondkapjes, wat kunnen we hieraan doen ?

By 30 september 2020No Comments

Al maanden kan je geen nieuws bekijken of er gaat een groot deel van de uitzending over mondmaskers. Het was en is een discussie tussen politici, virologen en de bevolking. Zijn ze nuttig?  Hoe moet ik ze dragen? Wanneer moet ik ze dragen?

Vanaf het begin was al snel duidelijk dat het dragen van mondmaskers serieuze gevolgen kan hebben voor onze huid. De eerste mensen die hiermee geconfronteerd werden, waren de zorgverleners. Ondertussen moeten  de mondmaskers ook in het openbaar vervoer worden gedragen en komen er steeds meer sectoren bij, en worden de hierdoor veroorzaakte huidproblemen ook meer. Er is zelfs al een nieuwe naam “geboren’ maskné. Ook wel acne mechanica genoemd.

Wat is maskné en hoe wordt het veroorzaakt?
Maskné zijn simpelweg de puistjes die veroorzaakt worden door het dragen van een mondmasker. Er ontstaat wrijving op de huid door het masker. Daarnaast sluiten mondmaskers de huid af, er ontstaat warme en vochtige lucht aan de binnenkant van het masker. Het gevolg hiervan is dat er door de warmte meer talg geproduceerd word. Door de warmte en vocht  zijn ook je  poriën toegankelijker voor onder andere dode huidcellen, talg en bacteriën. En dit is dé ideale voedingsbodem voor acné. De poriën raken op deze manier namelijk sneller verstopt.

Hierbij komt dat je poriën sowieso al sneller verstopt zullen geraken door de constante wrijving van het mondmasker en het feit dat je je gezicht nu vaak meer aanraakt omdat het mondmasker toch niet zo fantastisch zit. Je moet er eens op letten hoeveel mensen constant aan hun mondmasker zitten. Op die manier gaat het medisch nut uiteraard ook voor een deel verloren.

Hoe voorkom je het?
Een belangrijk aspect in het bestrijden van maskné is de stof van het mondmasker. Katoen, zijde of satijn zijn de stoffen die aangeraden worden. Dit omdat deze stoffen minder wrijving veroorzaken met de huid. Ga vooral ook niet zelf nalopen knijpen en pulken, dit verergert het probleem alleen maar. Zo kunnen er onder andere vuil en bacteriën in de wond terecht komen en kan het “pus” nieuwe infecties en grotere ontstekingen veroorzaken op plaatsen die nog niet “besmet” zijn.

Verder is het ook van belang dat je regelmatig van masker wisselt. Deze horen officieel ook om de 4 uur vernieuwd te worden. Investeer dus zeker in voldoende mondmaskers en was het elke keer uit.

Hoe kan Huidinstituut Taiger helpen?

Als de huidbarrière in goede conditie is, dan voelt je huid lekker zacht en soepel aan. En belangrijker: de huid is nu sterk genoeg om je te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Tegen wind en kou dus, tegen uitdroging en regen, maar ook tegen bacteriën. Denk daarbij ook aan bacteriën die een rol spelen bij bijvoorbeeld acne.

Reinig uw huid goed, zowel in de ochtend als in de avond. Laat u adviseren welke reiniging het beste voor uw huid is.
Maar ook welke peeling / exfoliant voor uw huid geschikt is. Een snellere celvernieuwing is van belang. Voor een gecontroleerde talg productie en het verwijderen van de dode huidcellen. Naast het reinigen en exfolieeren van de huid, is het ook belangrijk dat de natuurlijke barrière van de huid wordt ondersteund door een passende dag en nacht crème.

Ik ben er van overtuigd dat make-up onder het masker het probleem alleen maar verergerd omdat dit sowieso de poriën al verstopt. Minerale make-up of Medische make-up zoals de foundation van Image Skincare veroorzaakt deze verstopping niet en zorgt zelfs voor een genezend en kalmerend effect.

Gebruik geen producten met paraffine, het liefst zien wij deze niet in de producten terug omdat het kaarsvet is en de huid alleen maar verstopt. Ga ook niet de droge / kapotte plekjes insmeren met een vaseline, want dit lost het probleem niet op. Vaseline houdt soepel, maar geneest niet en sluit de huid af waardoor de huid verstopt raakt.

Heb jij last van maskné? Maak een afspraak voor een meet and treat behandeling incl huidmeting en huidscan. Zodat wij uw huid goed kunnen uitreinigen. Ga niet thuis pulken, zodat de ontsteking een litteken word. Na de behandeling en huidadvies op maat  kunt u thuis verder met de juiste producten voor uw huid.

Wij helpen u graag, uiteraard met de Corona maatregelen in acht genomen.

Stay healty 🍀