Vaatlaser
Gesprongen vaatjes kunnen resulteren in een rode neus, wangen of roodheid op een ander gebied van de huid. Dit wordt ook wel couperose genoemd. Bij couperose is er sprake van gesprongen haarvaatjes. Het wordt veroorzaakt door veroudering, zonschade en aanleg. Vaak komt couperose voor op het gelaat en decolleté, en de hals. De vaatjes zijn nutteloos omdat ze weinig zuurstofrijk bloed bevatten. Couperose kan geen kwaad maar kan cosmetisch storend zijn. Gelukkig is het te behandelen met een LASER of IPL apparaat. Ook andere vaat gerelateerde aandoeningen kunnen behandeld worden zoals bijvoorbeeld een spider naevi (spinnetje van vaatjes) of cherry angiomen (Rood vaatzwellinkje).
Hoe werkt de behandeling?
LASER of IPL werkt met hoogenergetische stralen. Deze energie wordt wel opgenomen door de eiwitten in de oppervlakkige vaatjes. Door de warmte stollen de bloedvaatjes in de huid, die vervolgens door het lichaam zelf opgeruimd worden. Met name de vaatjes die niet goed functioneren, worden behandeld.
De behandeling
Voorafgaand aan de behandeling wordt de huid en het te behandelen doel nauwkeurig bekeken, aan de hand van de vaat dikte, kleur en het huidtype worden de instellingen van het apparaat bepaald.
Tijdens de behandeling worden de ogen afgedekt met een brilletje. De behandeling kan gevoelig zijn, maar wordt door de meeste mensen goed verdragen. Met elke flits voelt u een warme prik. Daarna voelt de huid gloeiend aan.
Advies voor de behandeling
Voor de behandeling mag u niet zongebruind zijn. Gedurende het traject dient de huid beschermd te worden met minimaal een SPF 30 en dient u zoveel als mogelijk de zon te vermijden.
Advies na de behandeling
De huid is na de behandeling wat roder en licht gezwollen. Dunne vaatjes trekken vaak meteen weg. De dikkere vaatjes kunnen wat blauw/grijs wegtrekken en daardoor wat beter zichtbaar zijn.
Roodheid gedurende een aantal uur is normaal. Dat de zwelling soms een paar dagen aanhoudt, is niet ongewoon. Om zwelling tegen te gaan u mag de huid koelen met een coldpack. Ook helpt het om ’s nachts het hoofd op een extra kussen te leggen, zodat de zwaartekracht zijn werk kan doen. Het is van belang dat warmte bronnen worden vermeden de eerste 48 uur
Adviezen op een rijtje.
Vermijd een sterke doorbloeding van uw gezicht. Tot 48 uur na de behandeling doet u de volgende activiteiten liever niet:
- Sporten
- Naar de sauna gaan
- Bukken met het hoofd naar beneden
- Alcohol drinken
- Zware inspanningen leveren
- Peelings of scrubcrèmes gebruiken
- UV-straling kan uw pigment verstoren. Blijf minimaal 4 weken vóór en 4 weken ná de behandeling uit de zon. Kunt u zon niet vermijden, gebruik dan een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger.
- Krijgt u na de behandeling korstjes, dan verdwijnen vanzelf en die laten ook geen littekens na. Het is heel belangrijk dat u niet aan de korstjes gaat krabben.
Ernstige complicaties zijn uiterst ongewoon. Hoewel dit zeer ongebruikelijk is, kan na de behandeling blaarvorming of een lichte verbranding van de opperhuid optreden. Tijdelijke hyper- of hypopigmentatie kan voor komen en zal normaal gesproken binnen 6 tot 12 maanden na de behandeling vervagen. Ook is het belangrijk dat u zoveel mogelijk zon vermijdt tot 4 weken na de behandeling.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Afhankelijk van de ernst van de aandoening kunnen er 2-5 behandelingen nodig zijn, om de 4 weken. Diffuse roodheid (aaneengesloten roodheid over een groter gebied) heeft meestal wat meer behandelingen nodig. Het ontstaan van nieuwe haarvaatjes kan door deze behandeling echter niet tegengegaan worden. Het ontstaan van nieuwe bloedvaatjes kan worden vertraagd door oorzaken te vermijden, zoals overmatig zonnen, alcoholgebruik en roken.
Huidverzorgingsadvies bij couperose en roodheid in het gezicht
Om de laserbehandeling te ondersteunen dienen er producten gebruikt te worden die afgestemd zijn op uw huidtype. Deze producten werken met name op het kalmeren van de roodheid en het versterken van de huid barrière. Daarnaast dient de huid beschermd te worden door een dagcrème met SPF.